Att lyssna på musik

Idag fick jag höra en intressant reflektion kring att lyssna på musik. Eftersom jag själv insett att vi alla hör musiken på olika sätt hängde jag upp mig lite på det här och tänkte reda ut min syn på det.

Ola sa ”Jag bryr min nog egentligen inte så mycket om ifall låten är bra eller inte, det handlar nog mer om att jag kopplar den till en speciell plats eller händelse”. Vi fortsatte prata om det där en stund, och självklart har jag också låtar som direkt skickar mig tillbaka till hörnet av ett mörkt lågstadiedisco där alla andra dansar eller till platser och händelser som jag starkt förknippar med låten i fråga. Men i mitt fall är det inte sådant som får mig att gilla eller fastna för en låt. Jag lyssnar, kanske inte helt otippat, på texter. Det märks nog om inte annat när jag skriver egna texter, då jag mest skriver låtar helt utan melodi eller refräng. Trots att jag inte på något sätt är omusikalisk. Jag vet till exempel oftast vilken nästa vers i låten är trots att jag råkar komma in mitt i ett mellanspel. Gissar att jag har nån slags hög detaljhörsel. Finns det nåt som heter så?

Jag kunde aldrig förstå hur folk kan lyssna på och tycka om hopp-å-skutt-disco-musik. Såna utan eller med väldigt enformig text, som man bara blir knäpp av att lyssna på. I mina öron är det bara en slinga som upprepas om och om igen. En av alla anledningar till att jag har så svårt för att vara ute på nattklubbar och härja. Men de flesta andra verkar uppskatta det där hjärntvättarmaterialet. Först när en klasskompis på högskolan sa ”Jag lyssnar nog egentligen inte så mycket på texten, jag hör mest musiken” började jag förstå att vi nog uppfattar saker olika. Detta var första gången jag fick höra någon försvara ”vanligt folk”-musik. Åtminstone någon med en IQ över 100.

Så jag har alltså identifierat dessa tre olika, tydliga, sätt att höra/uppskatta musik. Textlyssnare, melodilyssnare och minnesbildslyssnare. Sen har vi förstås audiofilerna som lyssnar på ljudkvalitén. Något som jag tror spänner sig över hela ovan nämnda skara. Jag är själv lite hobby-audiofil, dock inte tillräckligt insatt än så länge. Men det finns säkert fler sätt? Finns det någon mer än jag som tänkt på det här och har en annan syn eller något att tillägga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *